Zobna preventiva – Ustna higiena

Oralno zdravje je v prvi vrsti odvisno od ustne higiene. Skrb za ustno higieno, pa ni povezana s številom zob v ustih in/ali starostjo osebe.

Prav vsi, si moramo umivati zobe in skrbeti za obzobna tkiva, saj je to predpogoj za zdrave prve in druge zobe, oziroma za zdravo obzobno tkivo, kar je pomembno, da bi lahko tudi tretji zobje opravljali svojo funkcijo.
Starši smo prvi učitelji v življenju otrok in tako igramo pomembno vlogo pri vzgoji, navadah naših otrok. Pomembno je, da otroke od zgodnjega otroštva navajamo na umivanje zob, nego obzobnih tkiv in da tudi sami z vzgledom učimo naše malčke.

Nekaj splošnih preventivnih zakonitosti, ki veljajo tako za tiste ki imajo še svoje prve zobe (mlečni zobje), druge zobe (stalni zobje ) ali tretje zobe (krone, mostičke, proteze):

Stroka priporoča umivanje zob in obzobnih tkiv vsaj dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer pred spanjem. Zobno ščetko in zobno pasto izberemo glede na starost osebe, ki jo bo uporabljala oziroma potrebno je upoštevati tudi stanje obzobnih tkiv in seveda upoštevati ali so pripomočki namenjeni ščetkanju naravnih ali umetnih zob.

Uporaba dopolnil za osnovno nego ustnih tkiv (npr. nitka za čiščenje prostorov med zobmi imenovana tudi interdentalna nitka, zobne vodice, zobne prhe ipd.).

Redno čiščenje zobnega kamna in oblog pri zobozdravniku. Redni letni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Oralno zdravje je odraz splošne razvitosti in mišljenja posameznega naroda. Premalo se zavedamo, da zdravi in lepi zobje niso pomembni samo zaradi estetike, videza, ampak so to odraz naše skrbi za zdravje in pomembno vplivajo na delovanje celotnega organizma. Zdravje ust oziroma oralnih tkiv je namreč del splošnega zdravja!

Objavljeno: 04.09.2014 v Nekategorizrano

Deli objavo

O autorju

Back to Top