Zobna zalivka – plomba

Zobna zalivka nadomesti zaradi zobne gnilobe, obrabe ali poškodbe manjkajoče zobno tkivo.

Zobozdravnik in pacient se dogovorita o načinu zdravljenja zob. V primeru, ko ostane zelo malo zobnega tkiva, se priporoča izdelava ustrezne zobne prevleke, ki v celoti prekrije zobni krn. Veliko je dejavnikov, ki lahko vplivajo na estetski videz, vzdržljivost in življenjsko dobo zalivk. Redni pregledi pri zobozdravniku pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju zobne gnilobe, imenovane karies, preden se pojavijo težave. Z zobno gnilobo (kariesom) prizadeta trda zobna tkiva zobozdravnik odstrani do zdravega tkiva. Pri tem nastalo votlino (kaviteto) zapolni z zobno zalivko. Poznamo direktne in indirektne zobne zalivke.

Direktne zobne zalivke zobozdravnik dokončno izdela v ordinaciji, tu se odvijejo vse faze od odstranitve prizadetega tkiva, polnjenja, do dokončne obdelave. Glede na obseg odstranjenega obolelega tkiva so lahko eno, dve ali več ploskovne. Za izdelavo direktnih zalivk se lahko uporabi različen material.

Indirektne zobne zalivke so zalivke, izdelane v zobotehničnem laboratoriju po predhodnem odtisu pripravljene kavitete. Zobozdravnik odstrani obolelo tkivo, pripravi kaviteto, jo odtisne z odtisno maso, zobotehnik izlije delovni model in izdela zalivko, ki jo zobozdravnik nato zalepi – cementira v kaviteto. Te indirektne zalivke na stranskih zobeh (transkaninem področju) imenujemo inlay ali onlay. Indirektne zalivke iz estetskih materialov na vidnih površinah zob imenujemo zobne luske, ki so prav tako lahko izdelane iz različnih materialov.

Zamenjava zobne zalivke?

Poškodovane zobne zalivke in tiste s slabo obrobno zaporo je treba zamenjati, da preprečimo ponovni pojav zobne gnilobe (sekundarni karies). Če tega ne upoštevamo, bo zdravljenje zahtevnejše, potrebno bo večje število obiskov pri zobozdravniku, zgodi pa se lahko tudi, da zob izgubimo. Obstaja veliko število materialov za izdelavo zalivk (amalgam in kompozit sta najpogostejša), vendar pa je dokončna odločitev, kateri je najbolj primeren, odvisna od posveta med zobozdravnikom in pacientom.

Kaj vpliva na obstojnost zobnih zalivk?

• Materiali v zalivki,
• velikost zalivke,
• kje in kako je zalivka vgrajena,
• splošna ustna higiena in zdravje v ustih,
• splošno zdravje pacienta,
• stiskanje zob (ena od takšnih motenj je npr. bruksizem).

Objavljeno: 04.13.2013 v Nekategorizrano

Deli objavo

O autorju

Back to Top